Στ.Σ Λογοτεχνικά είδη

librari

Λογοτεχνικό είδος είναι ένας συγκεκριμένος τύπος ή κατηγορία της μυθιστοριογραφίας. Η εφαρμογή του ισχύει για όλες της μορφές ενός λογοτεχνικού κειμένου (διήγημα, νουβέλα και μυθιστόρημα).

Όταν ένας συγγραφέας γράφει ένα κείμενο, δεν είναι υποχρεωμένος να γράψει για ένα μόνο λογοτεχνικό είδος σε ένα ολόκληρο βιβλίο, το βιβλίο μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά είδη μέσα του, π.χ. ένα ρομαντικό μυθιστόρημα μπορεί να περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία μέσα του. Και να προσθέσω εδώ ότι ένας συγγραφέας είναι ικανός να γράψει πολλά λογοτεχνικά είδη αναλόγως την έμπνευση που έχει όταν ξεκινήσει να γράφει την αρχή ενός βιβλίου. Οι συγγραφείς δεν δύναται να κατηγοριοποιούνται από οποιοδήποτε άτομο ότι π.χ. «Αυτός ο συγγραφέας είναι γοτθικός». Όλοι οι συγγραφείς μπορούμε να γράψουμε οποιοδήποτε λογοτεχνικό είδος επιθυμήσουμε και όποτε το θελήσουμε, ούτε θα κατηγοριοποιηθούμε από κανέναν σε συγκεκριμένο είδος.

Η χρησιμότητα του λογοτεχνικού είδους και σε τι μας εξυπηρετεί

Είναι δύο οι χρησιμότητες του:

  • Να συγγράψτε για ένα και μόνο συγκεκριμένο είδος.

Οπότε διαβάζοντας άλλα βιβλία που εκδόθηκαν στο παρελθόν σχετικά με το είδος που θέλετε να γράψετε, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συστατικά του για να αποδώσετε έτσι όπως πρέπει το βιβλίο σας.

  • Να μην γράψετε για ένα συγκεκριμένο είδος ώστε να γράψετε ένα βιβλίο που θα περιλαμβάνει στοιχεία από πολλά λογοτεχνικά είδη όπως π.χ. ιστορικό, θρίλερ, πολιτικό.

Κάθε λογοτεχνικό είδος έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μοτίβα πλοκής του συγκεκριμένου είδους.  Π.χ. όταν διαβάζετε την Έπαυλη των Νεκρών, αναμένετε να διαβάσετε για τουλάχιστον ένα φόνο ή νεκρό. Θέλω να πώ ότι σαν αναγνώστης, έχετε κάποιες προσδοκίες από το βιβλίο που εν γένει επιλέξατε να διαβάσετε και περιμένετε να πραγματοποιηθούν από τον συγγραφέα. Τώρα, ο συγγραφέας πρέπει να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες του αναγνώστη και απαγορεύεται να τον παραπλανήσει χωρίς λόγο, αλλιώς θα τον προδώσει διότι θα έχει βγει από τα όρια του λογοτεχνικού είδους που υποσχέθηκε στον αναγνώστη.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δραγούνη «Στοιχεία Συγγραφής» από τις Εκδόσεις Φυλάτος,  Δεκέμβριος 2017

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s