Στ. Σ Διαβάζοντας με συγγραφικό μάτι

stock-footage-man-reading-a-book

Είσαι συγγραφέας και θέλεις να έχεις πρόσβαση στην καλύτερη διδασκαλία που θα μπορούσε να υπάρξει; Απλώς μπες σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια βιβλιοθήκη και πάρε πολλά μυθιστορήματα. Όλα είναι εκτεθειμένα πάνω στις σελίδες. Εναπόκειται στο συγγραφέα να ακτινογραφήσει ένα μυθιστόρημα για να δει τα στοιχεία και τις τεχνικές από τις οποίες αποτελείται.
Ένας συγγραφέας στο ξεκίνημα της καριέρας του αλλά και κατά την διάρκειά της, διαπιστώνει ότι βλέποντας πως γράφουν άλλοι συνάδελφοι είναι ανεκτίμητο.
Καθώς διαβάζετε μυθιστορήματα άλλων συναδέλφων, γίνεστε οξυδερκείς και ανακαλύπτετε στοιχεία της εργαλειοθήκης της συγγραφικής τέχνης μαθαίνοντας πώς να τα χρησιμοποιείτε. Μ’ αυτό τον τρόπο, βλέπετε πώς να αντιμετωπίζετε προβλήματα που ίσως να έχετε εσείς τώρα.

Παραδείγματος χάριν, όταν έγραφα την «έπαυλη», τα βιβλία της Anne Rice ήταν οι καλύτεροι μου φίλοι. Ανάμεσα στα διαλείμματα συγγραφής, πάντα μελετούσα τα βιβλία της.
Παρ’ όλα αυτά, θέλει προσοχή! Πρέπει να διακρίνετε τον καλό από τον κάκιστο συνάδελφο, ώστε να παρατηρήσετε τα λάθη του για να μην τα κάνετε εσείς. Αναρωτηθείτε: «τι δεν σας άρεσε σ’ ένα μυθιστόρημα; Για ποιο λόγο δεν σας άρεσε και πως θα το γράφατε καλύτερα;»
Είναι υποβοηθητικό να παρατηρείτε τα λάθη άλλων συγγραφέων. Οπότε την επόμενη φορά που θα διαβάσετε ένα κακό βιβλίο, διασκεδάστε με την ανάγνωσή του σκεπτόμενοι καθώς το διαβάζετε, τι πήγε στραβά με αυτό το βιβλίο. Επίσης, έχετε κάθε δικαίωμα να γελάτε μ’ αυτά που διαβάζετε όποτε αυτό σας βγαίνει.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Δραγούνη «Στοιχεία Συγγραφής» από τις Εκδόσεις Φυλάτος,  Δεκέμβριος 2017

2 comments on “Στ. Σ Διαβάζοντας με συγγραφικό μάτι

  1. Σίγουρα βοηθάει πολύ! Προσωπικά με βοηθάει ακόμη περισσότερο να διαβάζω πολλά διαφορετικά είδη βιβλίων. Είναι μαγικό να βρίσκω σε κάθε είδος τι είναι αυτό που με κάνει να «κουβαλάω» μαζί μου για μερικές μέρες ακόμη τους ήρωες, αφού έχω τελειώσει το διάβασμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s