Στ. Σ. Βήματα πριν ξεκινήσω να γράφω μια ιστορία

6335

Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε μια ιστορία, πρέπει πρώτα να προετοιμάσουμε το έδαφος. Παρ’ όλο που δεν είναι απαράβατος όρος, ένας οξυδερκής συγγραφέας, έχει πάντα τις απαραίτητες πληροφορίες πριν ξεκινήσει το γράψιμο. Ποιες είναι αυτές;

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αποφασίσετε, ίσως το πρώτο απ’ όλα, είναι το μέγεθος του κειμένου που θα γράψετε. Θα γράψετε π.χ. διήγημα, νουβέλα ή μυθιστόρημα;
Με βάση τα βρετανικά πρότυπα, διήγημα ορίζεται μια πρόζα έως 20.000 λέξεις αλλά συνήθως είναι μεταξύ των 1.000 έως 5.000 λέξεων και δεν τις ξεπερνά.
Νουβέλα είναι ένα σύντομο μυθιστόρημα 20.000 έως 45.000 λέξεων. «Η έπαυλη των νεκρών» ανήκει σ’ αυτή την κατηγορία.
Μυθιστόρημα είναι μια πρόζα φαντασίας άνω των 45.000 λέξεων η οποία έχει το δικαίωμα να φτάσει όσους τόμους επιθυμεί ο συγγραφέας!

Ένα δεύτερο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι η μορφή του περιεχομένου δηλαδή σε ποιο λογοτεχνικό είδος θα ανήκει. Τι μορφή θα έχει η πρόζα; Θα έχει την κλασική μορφή αφήγησης ή θα είναι επιστολογραφική; Θα είναι τρίτου ή πρώτου προσώπου; Πως θα είναι χωρισμένη; Θα έχει πολύ διάλογο ή περιγραφή; Ή θα ‘ναι μοιρασμένη ανάμεσα στα δυο;

Τρίτον: φροντίστε να γνωρίζετε αρκετά για μια χρονική περίοδο στην οποία θα αναφερθείτε, για μια τοποθεσία, ένα μέρος ή έναν χαρακτήρα.
Στην «έπαυλη των νεκρών» ήξερα απ’ την αρχή ότι η ιστορία θα είχε ως επίκεντρο μια έπαυλη και ότι όλα θα περιστρέφονταν γύρω από εκεί. Πληροφορίες για την πραγματική έπαυλη στην οποία βασίστηκα, υπάρχουν στο παράρτημα της αναθεωρημένης έκδοσης.

Τέταρτον: μόλις αποφάσισα σε ποια έπαυλη θα βασιστώ, άρχισα να φαντάζομαι τους εσωτερικούς χώρους της, ποιοι κατοικούσαν εκεί, σε ποιό έτος θα διαδραματίζεται η ιστορία, κτλ.
Φυσικά εσείς, μπορεί να μην γνωρίζετε όλες τις πληροφορίες για την ιστορία σας απ την αρχή, και να την μαθαίνετε καθώς γράφετε, όπως έγινε από το δεύτερο μισό της «έπαυλης» και μετά, που δεν είχα ιδέα για την ιστορία, αλλά επιμένοντας πάνω από το πληκτρολόγιο, τα κατάφερα.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να επιμείνετε στο τέταρτο βήμα και να αφήστε την φαντασία σας να καλπάσει ελεύθερη, καταγράφοντας φυσικά όλες αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες, στο χαρτί ή καλύτερα στο laptop, που θα είναι η «πρώτη ύλη» σας στην οποία αρχικά θα βασιστείτε.
Έχοντας ξεκαθαρίσει στο μυαλό μας αυτές τις πληροφορίες, τότε θα είμαστε πανέτοιμοι να κάτσουμε να γράψουμε το κείμενο μας έχοντας ένα μπούσουλα που θα μας αποφέρει γραμμένες σελίδες, διότι οι άδειες σελίδες, δεν πληρώνουν τον συγγραφέα!

Απόσπασμα από το βιβλίο μου: Στοιχεία συγγραφής, εκδόσεις Φυλάτος, Δεκέμβριος 2017

7 comments on “Στ. Σ. Βήματα πριν ξεκινήσω να γράφω μια ιστορία

 1. Πολύ σωστά τα λες Δημήτρη! Προσωπικά θα προσθέσω και την μουσική! Δεν μπορώ με τίποτα να γράψω αν δεν ακούω ένα συγκεκριμένα είδος μουσικής που με βοηθάει να χαλαρώσω και να ξεδιπλώσω τις στοιβαγμένες μου σκέψεις, έτσι ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν σε μια σειρά δίνοντας τους έγγραφη ζωή.

 2. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για κάποιον που θέλει να έχει ένα πετυχημένο και οργανωμένο τρόπο γραφής αλλά και που σέβεται και παίρνει σοβαρά το θέμα της συγγραφής.
  Σε ευχαριστούμε Δημήτρη!

 3. καλημέρα,αν πιστεύει κάποιος ότι έχει κάτι να γράψει αλλά δεν έχει θεωρητικές γνώσεις συγγραφής,που μπορεί να τις αποκτήσει;για παράδειγμα μου είναι άγνωστη λέξη το πρόζα,ή πως και πότε να χρησιμοποιώ 1ο ή 3ο πρόσωπο…υπήρχαν κάποια σεμινάρια του ΕΚΕΒΙ αλλά μας τελείωσε…υπάρχει βιβλίο με σαφείς οδηγίες του πω ς αυγγράφεται άνα μυθιστόρημα;λίγο ασχετες οι ερωτήσεις αλλά επειδή δεν έχω κανένα φίλο συγγραφέα,πήρα το θάρρος να ρωτήσω…

 4. Σας υπέρ ευχαριστώ για τα σχόλιά σας, όλους σας. Ο Μάριος και η Χρύσα είναι φίλοι μου συγγραφείς και τους ευχαριστώ ένα παραπάνω.

  Να απαντήσω στο Στράτο τα εξής:

  Οι γνώσεις πάνω στην συγγραφή έρχονται κυρίως απο πανεπιστήμια που την διδάσκουν αλλά και απο τους μαθητές αυτών των σχολών. Βέβαια, υπάρχουν και πετυχημένοι συγγραφείς που είναι αυτοδίδακτοι, όπως π.χ. η κα. Χρ. Δημουλίδου η οποία δεν σπούδασε δημιουργική γραφή και παρ όλα αυτά είναι μια απο τις λίγες πετυχημένες ελληνίδες συγγραφείς που κάθε νέα της έκδοση πουλάει εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.
  Πρόζα είναι ο πεζός λόγος, το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε πεζό λόγο, σε αντίθεση με την ποίηση ή τα θεατρικά έργα. Για τα πρόσωπα θα μιλήσουμε μεταγενέστερα.
  Παρακολούθα τις κουβέντες μας μέσα απο το ιστολόγιό μου για να πάρεις τις πρώτες βάσεις σου και ότι απορίες έχεις, μην διστάζεις να μου τις λες. Θα σου απαντάω σε όλες όσες μπορώ.

 5. Οι γνώσεις πάνω στη συγγραφή έρχονται κυρίως απ’ το συνεχές διάβασμα και το καθημερινό γράψιμο. Όσα μαθήματα δημιουργικής γραφής κι αν κάνει κάποιος, δεν θα μάθει τίποτα αν δεν βασανιστεί ο ίδιος με τις λέξεις. Κι η κα Δημουλίδου που πουλάει χιλιάδες αντίτυπα, δεν είναι παράδειγμα αυτοδίδακτης συγγραφέως (και θα ήταν σίγουρα καλύτερο για όλους μας αν είχε παρακολουθήσει μερικά μαθήματα).Το ότι κάποιος πουλάει, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και καλός συγγραφέας.

 6. Να συμφωνήσω σε όλα τα παραπάνω φίλε μου Δημήτρη και να προσθέσω πως ακόμη ένας παράγοντας για να γίνει κάποιος πετυχημένος συγγραφέας είναι να έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει οικονομικά το έργο του. Δυστυχώς ζούμε στην εποχή όπου κανείς εκδοτικός οίκος δεν εκδίδει αν ο ίδιος ο συγγραφέας δεν αναλάβει ένα μεγάλο, αν όχι όλο το ποσό, της έκδοσης. Βέβαια αυτό που γράφω δεν έχει άμεση σχέση με αυτά που έγραψες εσύ στο άρθρο σου, μα το ποστάρω μόνο και μόνο επειδή η κουβέντα πήγε και λίγο αλλού στα τελευταία σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s