PS4 ή Xbox One? Η απόσταση ανάμεσα στις δυο τελευταίες εκθέσεις E3. Part One

xbox-one-vs-ps4

Καλησπέρα σε όλους σας. Σήμερα θα ξεκινήσουμε με ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Συγκεκριμένα ακριβώς ένα χρόνο πριν, το Μάιο 2013, στη συνέντευξη τύπου της Microsoft όπου παρουσίασε την πολιτική για τη νέα κονσόλα της, το Xbox One. Θα αναφερθούμε στον πανζουρλισμό που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις και μετά θα έρθουμε στο σήμερα αποτιμώντας τες. Θα μιλήσουμε και για τη Sony. Τέλος θα σχολιάσουμε τη φετινή E3.

Οι ανακοινώσεις της Microsoft στη συνέντευξη τύπου του 2013, όσον αφορά την κονσόλα Xbox One είχαν ως εξής:
• Ημερήσια είσοδο στο ίντερνετ για online authentication αλλιώς δεν θα μπορεί ο κάτοχος να παίξει παιχνίδια γιατί η κονσόλα θα σταματάει να λειτουργεί.
• Η κονσόλα δεν υποστηρίζει μεταχειρισμένα βιντεοπαιχνίδια. Θα μπορούν να λειτουργούν μόνο κατόπιν έξτρα χρέωσης από τις εταιρίες παραγωγής που τα σχεδίασαν.
• Η κάμερα Kinect είναι απαραίτητη για την κονσόλα, χωρίς αυτή δεν λειτουργεί. Επίσης, το Kinect καταγράφει αυτόματα τους παλμούς της καρδιάς όπως επίσης σχεδιάζει αυτόματα αποτύπωμα προσώπου και φωνής του κατόχου.
Τότε ήταν που η Microsoft πάτησε τον κάλο των gamers αντιδημοκρατικά. Ξαφνικά, απαίτησε από αυτούς να διαχειρίζονται τα υλικά αποκτήματά τους που πληρώνουν με τα χρήματά τους μόνο όπως ήθελε αυτή, χώρια που τους κατέγραφε χωρίς τη συγκατάθεσή τους!

Λίγες μέρες μετά κυκλοφόρησε το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Navy Times, που έγραψε σε άρθρο του ότι «η Microsoft έκανε το μεγαλύτερο και μοναδικό αμάρτημα όλων: να θέσει περιορισμό ίντερνετ, region lock και υποχρεωτική λειτουργία κάμερας και μικρόφωνου τα όποια θέτουν «σοβαρά» προβλήματα ασφαλείας όσον αφορά εμπιστευτικές συζητήσεις που γίνονται μέσα στα καράβια του στρατού και τα στρατόπεδα ξηράς, οι οποίες δεν πρέπει να καταγραφούν». Τέλος, το άρθρο κατέληγε ότι το Xbox One είναι απαγορευτική αγορά από τις στρατιωτικές μονάδες όλου του πλανήτη.

Μετά από λίγες μέρες από την έκδοση του περιοδικού, μετά από δύο εάν δεν με απατά η μνήμη μου, όλοι οι περιορισμοί του Xbox One άρθηκαν.

Η δημοκρατία νίκησε!

Μέχρι και το Kinect ξηλώθηκε από το πακέτο πώλησης της κονσόλας, η οποία πλέον λειτουργεί κανονικά μόνο με το χειριστήριο, χωρίς καθόλου την κάμερα Kinect.

Όμως οι προθέσεις των gamers έγιναν έκδηλες απαξιώνοντας το Xbox One προτιμώντας το PS4. Αυτό φάνηκε από το γκάλοπ που έκανε μια gaming ιστοσελίδα μετά την Ε3, βάζοντας τους gamers να ψηφίσουν ποια από τις δύο κονσόλες θα αγοράσουν. Η κάθε ψήφος αποτυπωνόταν σε ένα δισδιάστατο χάρτη του κόσμου. Ανάλογα την τοποθεσία της ψήφου, η χώρα έπαιρνε το αντίστοιχο χρώμα της κονσόλας, μπλε για Playstation 4 και πράσινο για Xbox One.
Όλος ο πλανήτης βάφτηκε μπλε!

Δυστυχώς η Microsoft δεν ανέκτησε τους χαμένους οπαδούς της και μαζί με αυτούς ούτε και εμένα που έχω όλα τα Xbox εκτός του τελευταίου. Και ο λόγος που δεν την έχω αγοράσει ακόμη είναι γιατί βλέπω τις μακρινές προθέσεις της εταιρίας. Προβλέπω ότι στην επόμενη κονσόλα της, το Xbox Two, θα βγάλει τελείως το disk tray από το χοντροκομμένο κέλυφος του Xbox και φυσικά τότε θα πει: «Το Xbox Two είναι μόνο online κονσόλα, κάνει μόνο digital downloads και online renting», επιβάλλοντας χωρίς ενοχές digital rights management.

Όταν η Microsoft με πείσει ότι δεν με βλέπει σαν χρήμα αλλά σαν gamer, θα αγοράσω το Xbox One.

Η Sony, στην E3 παρουσίασή της τον Ιούνιο του 2013, ήπιε μέλι την αντίδραση του κοινού κατά του Xbox One. Διακήρυξε το PS4 ως off line disc based κονσόλα, με παιχνίδια χωρίς region lock, που παίζει όλα τα μεταχειρισμένα βιντεοπαιχνίδια. Το κοινό παραλήρησε, επευφημούσε και ούρλιαζε από χαρά χειροκροτώντας δυνατά!
Και πάμε τώρα στη φετινή E3.

(H συνέχεια την επόμενη εβδομάδα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s